top of page

Hur många språk
finns det i världen?

Källa: Ethnologue 2023

Enligt de senaste beräkningarna finns det

7168

språk i världen.

Det finns många fler språk än länder i världen. Därför är också tanken ”ett land – ett språk” helt snedvriden.

Exakt hur många språk det finns beror till stor del på hur man räknar. Hur definierar man vad som skiljer ett språk från en dialekt? Vanligtvis säger vi att två personer talar olika språk om de inte kan förstå varandra. Men en talare från Stockholm kan t.ex. ha svårt att förstå en talare från Närpes – betyder det då att de talar olika språk? Och om en talare från Stockholm förstår en talare från Oslo – borde man då inte betrakta svenska och norska som samma språk? Här är det alltså också kulturella, historiska och politiska faktorer som påverkar vår syn på vad som anses vara olika språk.

Så här är språken fördelade.

Källa: Ethnologue 2023

På kartan motsvarar storleken på de geografiska områdena inte deras yta utan den språkliga rikedomen inom deras gränser.

Amerika
1064 språk

Afrika
2158 språk

Asien
2314 språk

  Stilla havet
1324 språk

Europa
291 språk

Finland

87 % av befolkningen har finska som modersmål.

5 % har svenska som modersmål.

8 % har något annat modersmål.

Finska och svenska är Finlands officiella språk.

 

Sammanlagt räknar man att det i Finland finns 15 så kallade ”etablerade” språk, alltså språk som inte bara talas i hemmet utan används aktivt inom samhället. Dit hör finska, svenska och de samiska språken, men också de inhemska teckenspråken, finsk romani, karelska och det besläktade livvi.

svenska

övriga

finska

Papua Nya Guinea

3 % av befolkningen har enga som modersmål. Enga är språket med flest modersmålstalare i landet.

Engelska och tok pisin är officiella språk, men ingetdera språket talas som modersmål av mer än 2 % av befolkningen.

Mindre än hälften av befolkningen kan tok pisin, och de andra språken har ännu färre talare.

Sammanlagt finns det över 800 etablerade språk i landet med 12 miljoner invånare.

enga

engelska

övriga

tok pisin

En stor del av världens språk är hotade.

Institutionella

532

Stabila

3574

Utrotningshotade

3045

Bara 7 % av världens språk är så kallade institutionella språk, alltså språk som används inom skolväsendet, medier, förvaltning och andra institutionella sammanhang någonstans i världen.

Ganska exakt 50 % av språken i världen räknas som stabila. Kriteriet för det är att alla barn i språkgemenskaperna ska kunna och använda språket.

Hela 43 % av världens språk är utrotningshotade; det finns en stor risk att dessa språk inte längre kommer att finnas till om ett par decennier.

Ekonomiskt och socialt tryck samt språkpolitiska beslut – såsom vilka språk det ges skolundervisning på – medför att många talare av små språk överger det egna modersmålet och inte överför det till sina barn. Varje år dör minst 10 språk ut när ingen längre behärskar dem. Tyvärr pågår det alltså en massdöd bland språken i världen.

logo v2.png

©2024 

bottom of page