Är förändring dåligt?
Jag dömer ut den totalt, denna enfaldiga och obildade reform. Fullkomligt obarmhärtigt dömer jag ut den. Det är så tråkigt att det blir så här. Gör man den ena eftergiften efter den andra blir det ett barbari.
Så sa Björn Ranelid nyligen om förslaget att börja stava orden de och dem som dom.
Debatten kring ”dom” är bara en liten del av ett mycket större problem. Språkörat hos många svenska barn får inte utvecklas, förmågan att läsa och höra nyanser övas inte upp. Tyvärr har mitt vackra modersmål lagts i händerna på ett klåfingrigt idésystem.
Många verkar tycka att språket var bättre förr. Men när var egentligen den ”gamla goda tiden” för språket?
Här är några uttalanden som olika respekterade personligheter har gjort genom historien.
Väldigt många människor tittar idag med förfäran på det som händer engelskan på den plats där den uppstod. När de tittar på hur engelskan används i våra populära tidningar, radio- och tv-program – till och med i våra skolor och på våra teatrar – undrar de vad det är i vårt land och vårt samhälle som har gjort vårt språk så fattigt, slarvigt och begränsat – hur vi har kommit till en så dyster ödemark av banalitet, kliché och flyktig oanständighet.
I början av 1900-talet var ett fel ett fel och inte ett tecken på uttrycksfrihet.
CLIVE JAMES 2002
De flesta som över huvud taget bryr sig skulle säga att det engelska språket är i dålig form.
GEORGE ORWELL 1946
Engelskan visar hur snabbt språket hos en nation som är viktig både i historien och litteraturen kan sjunka.
AUGUST SCHLEICHER 1848
Många uttal som för 30 eller 40 år sedan var begränsade till det folkliga vinner gradvis mark, och om inget görs för att stoppa denna ondska kommer engelskan sannolikt att bli rena rotvälskan.
Det är troligt att engelskan talades i sin mest perfekta form åren 1702–1714.
THOMAS SHERIDAN 1780
Engelskan är extremt imperfekt, de dagliga förbättringar som sker i den är inte i samma skala som de dagliga förvanskningarna.
JONATHAN SWIFT 1712
För sexhundra år sedan kände hela allmogen till fullkomlighet och finesser i det tyska språket som de bästa språklärarna idag inte ens kan drömma om.
JACOB GRIMM 1819
De nya förändringarna i franskan fördärvar ett grammatiskt system som har byggts upp genom århundradena och som nästan har förblivit stabilt sedan 1700-talet.
SERGE KOSTER 2001
Det franska språkets förfall började 1789.
VICTOR COUSIN 1843
De ickeläskunniga massorna har förvanskat språket. Franskan är i skönhet och logik underlägsen latinet som föregick den.
GASTON PARIS 1800-t.
Praktiskt taget alla talade korrekt latin för hundra år sedan. Men tidens gång har definitivt haft en förvärrande effekt ur denna synvinkel.
CICERO 46 f.Kr.
Varje tidsålder hävdar att dess språk är mer hotat av förfall än någonsin tidigare. I vår tid är det emellertid mer hotat av förfall än någonsin tidigare.
HANS WEIGEL 1974